Jasper richting Banff - Reisverslag uit Banff, Canada van Ingrid Wit - WaarBenJij.nu Jasper richting Banff - Reisverslag uit Banff, Canada van Ingrid Wit - WaarBenJij.nu

Jasper richting Banff

Door: Ingrid de Wit

Blijf op de hoogte en volg Ingrid

17 Juli 2014 | Canada, Banff

Na ons eerste nachtje zijn we weer in de auto gestapt om richting het zuiden te vertrekken. Richting Banff maar nog niet helemaal, we zijn bij Bow lake op een camping beland waar we twee nachten zouden blijven om een lange wandeltocht te kunnen maken bij Lake Louise of Morainne Lake.
Onderweg hebben eerst twee wapiti's, oftewel Noord Amerikaanse elken, gespot in de berm (foto op pag 8 en 9). Indrukwekkend grote herten. Er ontstond een werkelijke file van auto's en mensen om de beesten mooi op de foto te krijgen. Ik was natuurlijk een van die mensen. Gelukkig had ik vrij veel bereik om van een redelijke afstand nog een mooie close-up te maken. Sommige fotografen wilden namelijk wel erg dichtbij de beesten komen, waardoor zij foto's van anderen konden verpesten, maar voor al ook gevaar opliepen bij deze hertenreuzen.
Na de fotosessie met de elk zijn we doorgereden naar Malign Canyon, een diepe kloof in kalksteenrotsen. Een leuke eerste rondwandeling langs het water en tussen de Douglassparren. Het hele landschap in dit gebied bestaat voornamelijk uit kalksteen. Al het water uit Maligne River en lake verdwijnt in de herfst in een grottenstelsel om dan en deze canyon weer bovengronds te stromen.
In Jasper hebben we heerlijk geluncht in een klein koffie tentje waar ongeveer 10 mensen zouden kunnen zitten eten. Wij hebben daar een tafel gedeeld met een jonge man uit North West Territory die tijdens zijn backpackvakantie aan het bergbeklimmen was.
In Jasper heb ik mijn eerste black bear gezien ;) en mijn treinkaartje voor mijn reis van Edmonton naar Vancouver gekocht. Als ik een dag eerder was geweest had het mij 200 CAD gescheeld, zei de liefe man achter de balie. Jammer!
Als de echte toerist in Japser moet je Whistler mountain op met de gondel. Lopend mocht ook helaas niet ivm met een cougar, poema, die op dat moment in het gebied rondzwierf. Zij staan bekend om het besluipen en bespringen van wandelaars.
Whistler mountain heeft haar naam te danken aan marmotten die de berg bevolken. Deze beestjes maken een fluitend geluid om elkaar te waarschuwen voor gevaren. Helaas heb ik deze bijzondere beesten niet gezien maar wel ground squirrels. Een er van bleek een waar fotomodel.
Mijn eerste encounter met een beer was erg close. Onderweg van Jasper naar onze camping stonden twee auto's stil op een ietwat bizarre plek. Een er van zou weer doorrijden. Toch maar even gevraagd wat er aan de hand was. Een Japanse toerist gaf aan dat er een zwarte beer in de struiken had gezeten maar dat ie weer door was gelopen het bos in.
Ik was toch nieuwsgierig en wilde kijken waarom de andere auto aan de andere kant van de weg nog bleef staan.
Ik loop langzaam die kant op terwijl meer auto stoppen aan de andere kant van de weg. Misschien toch maar even oversteken dacht ik....... en ja hoor op 2 meter afstand (iets te dichtbij dus) zie ik een zwarte Zwarte beer besjes eten.
Een klein stukje verderop zien we een grotere drukte voor de tweede beer van de dag. Een grote bruine Zwarte beer. Hier is zelfs een verkeerregelaar bezig om te zorgen dat mensen in de auto blijven en niet te lang blijven staan.
Na de beren zagen we ons laatste zoogdiersoort, wederom langs de weg, een berggeit met jong. De rest van de tijd was het genieten van de landschappen, meren en ijsvelden. De kampeerplek waar we ons kamp voor twee nachten wilden opslaan was nog maar net weer bereikbaar. Er hadden in de omgeving namelijk heftige bosbranden gewoed.